Apua! Miten toimia jos tietokoneeni saa nestekylvyn?

Apua! Miten toimia jos tietokoneeni saa nestekylvyn?

Tässä pari vinkkiä millä nesteiden aiheuttamia vahinkoja voidaan vähentää ja samalla säästää selvää rahaa.

Äh, näppäimistön päälle kaatui kahvia. Noh annetaan kuivua tovi ja kokeillaan sitten käynnistää kone.

Nestevaurioisia koneita on tullut huoltoon viime aikoina aika paljon. Tyypillinen tapaus on kannettava tietokone jonka päälle on kaatunut kuppi kahvia tms. Moni laite on jätetty ”kuivumaan” kotiin ja yritetty sitten käyntiin vähän ajan päästä. Yleensä seurauksena on rikkoutunut tietokone.

Mutta minähän kuivasin ensin koneeni, eikö se muka riitä?

Ei yleensä mikäli nestettä on valunut koneeseen runsaasti. Varsinkaan kannettavan sisältä neste ei kuiva kovin helposti ja siinä saattaa kestää useita päiviä. Lisäksi sokeripitoinen neste kuivaa laitteen pinnoille ja jää siihen pysyvästi tahmeaksi läikäksi. Neste vaurioittaa koneita periaatteessa kahdella eri tavalla. Suurin osa tietokoneisiin kaatuneista nesteistä johtavat sähköä ja ne lisäksi syövyttävät metalliosia. Jos koneeseen laitetaan virrat, niin voivat nesteen takia oikosulussa olevat piirit vioittua. Vaikka itse neste kuivuisi, jättää se yleensä piireihin pahoja hapettumia jotka voivat estää virran kulun tietokoneen piirilevyillä.

No mikä sieltä koneesta sitten hajoaa?

Kannettavista useimmiten vioittuvat näppäimistö ja emolevy. Pöytäkoneissa vahingot vaihtelevat Näppäimistöjä on vaikea puhdistaa, mutta ne eivät onneksi yleensä ole kovin kalliita. Puhutaan usein kympeistä eikä satasista. Sen sijaan emolevy on monesti laitteen kallein osa ja niiden hinnat ovat yleensä sadoissa euroissa. Emolevyjen puhdistaminen nestevaurioista on siis hyvin tärkeää. Ohessa on muutama kuva emolevystä joka on saanut nestekylvyn ja jota ei ole tuotu huoltoon ajoissa…

HP_dv6001
HP_dv6002

 

Hmm, miten sitten pitäisi toimia jos nestettä roiskuu tietokoneeni päälle?

Jos tietokone on päällä sammuta se heti ja ota virtajohto irti koneesta. Mikäli laitteessa on akku ota se myös irti jos mahdollista. Sen jälkeen tärkeintä on tuoda kone huoltoon mahdollisimman nopeasti, ettei neste kerkeä vaurioittamaan tietokoneen osia. Huollossa kone pitää purkaa ja puhdistaa hyvin ja tarkastaa etenkin näppäimistön toiminta ja tarvittaessa uusia se. Puhdistuksen kustannukset ovat yleensä murto-osan siitä mitä uusi vastaava laite maksaa tai jos emolevy pitää uusia kokonaan.

 

2016-07-26T19:01:13+00:00